لوازم آشپزخانهلوازم خانگی

راهنمای خرید زودپز + آشنایی با معیار های اصلی آن هنگام خرید

زودپزها نه‌تنها در آشپزخانه‌های قدیمی جایگاه خاصی داشتند، بلکه امروزه نیز کمتر آشپزخانه مدرنی را می‌بینید که در آن زودپز وجود نداشته باشد. شاید زمانی بسیاری از خانم‌های خانه‌دار از کار با این وسیله کارآمد در آشپزخانه می‌ترسیدند و از خرید زودپز امتناع می‌کردندو اما این روزها دیگر خبری از آن امنیت پایین و خطرات سوختگی نیست.مدل‌هایی که امروز در بازار لوازم خانگی مشاهده می‌کنیم همگی این نقطه ضعف را پوشانده‌اند. البته همچنان بسیاری از افراد علاقه‌ای به استفاده از زودپز نشان نمی‌دهند، درحالی‌که اگر از مزایای استفاده از آن آگاه باشند، یکی از طرفداران این وسیله خواهند شد. طبیعی است که برای خرید بهترین مدل نیاز به راهنمایی دارید، ما در این متن تمام آنچه را که باید در این مورد بدانید، در اختیار شما قرار می‌دهیم.


فهرست مطالب


معرفی انواع زودپز

اگر هنوز با آوردن نام زودپز ذهن شما به سوی مدل‌های قدیمی آن می‌رود، باید بگوییم که از بازار لوازم خانگی هیچ خبری ندارید.

 انواع زودپز

این روزها دیگر خبری از زودپز قدیمی نیست و این وسیله کارآمد در دو مدل متفاوت در بازار یافت می‌شود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله راهنما خرید مولتی کوکر را بخوانید.

زودپز معمولی

زودپزهای معمولی بدون هیچ قابلیت اضافی نسبت به زودپزهای قدیمی به بازار عرضه می‌شوند و تنها تفاوت این زودپزها با مدل‌های قدیمی در امنیت بالای آن‌ها است. اگرچه در این زودپزها هیچ قابلیت خاصی مشاهده نمی‌شود، اما یادتان باشد که با انتخاب این وسیله می‌توانید تسلط کافی بر روند پخت غذای خود داشته باشید. ویژگی دیگری که در خرید زودپز معمولی با آن مواجه می‌شوید، تنوع گسترده آن است. این دسته از زودپزها در سایزها و ظرفیت‌های متنوعی از برندهای متفاوت به بازار عرضه می‌شوند. درنتیجه هیچ محدودیتی در خرید این وسیله پیش روی شما قرار ندارد.

زودپز برقی

این روزها تکنولوژی راه خود را به لوازم خانگی پیدا کرده است و هر روز شاهد ساخت لوازمی هوشمندتر در آشپزخانه هستیم که کار را برای خانم‌های خانه‌دار آسان‌تر می‌کند. زودپز برقی نیز یکی از این لوازم است که با امکانات اضافی در مقایسه با زودپز معمولی طرفداران زیادی را جلب کرده است.در این زودپزها شاهد امکاناتی از جمله خاموشی خودکار، گرم‌کن غذا و تنظیمات متفاوتی برای پخت غذا هستیم. هرکدام از این قابلیت‌ها به نوعی به استفاده راحت‌تر و ساده‌تر از این وسیله کمک می‌کند.

اگر می خواهید آب آلوده نخورید این مقاله را حتما بخوانید » تستر هوشمند کیفیت آب شیائومی

تفاوت زودپز و آرام پز چیست؟

زودپزها و آرام‌پزها به نظر شبیه هستند اما در واقع روش‌‌های بسیار متفاوتی برای پخت غذا دارند. زودپز سریع‌تر از روش‌های طبخ معمولی عمل می‌کند و بخار و فشار داغ را برای پخت سریع مواد غذایی مانند لوبیا به کار می‌بندد.آرام‌پزها از درجه حرارت پایین و زمان پخت طولانی‌تری برای پختن آرام غذا مانند گوشت و موادغذایی دیگر استفاده می‌کنند در راهنمای خرید زودپز به تفاوت زودپز و آرام پز می‌پردازیم، تا شما امکان انتخاب بهتری داشته باشید.

پخت و پز تحت فشار زمان پخت را بسیار کاهش می‌دهد. تکنولوژی به کار رفته در مورد زودپز ساده است. از مایعات کمتری برای بخارپز کردن یا جوشاندن استفاده می‌شود، همراه با زمان پخت کوتاه‌تر نسبت به استفاده از یک قابلمه معمولی، البته با حفظ ویتامین و مواد معدنی موجود در غذا. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله راهنما خرید گوشت کوب برقی را بخوانید.

راهنمای خرید کولر گازی + بررسی 13 نکته طلایی در هنگام خرید

زودپز علاوه بر پخت غذاهای آماده، برای علاقه‌مندان به کنسرو خانگی نیز ضروری است. بدون زودپز، تهیه کنسرو میوه‌‌ها یا سبزیجات در دمای بالایی که برای این کار مورد نیاز است میسر نیست و این دما و فشار باعث جلوگیری از رشد خطرناک سم بوتولیسم می‌شود. آشپزی‌‌های خانگی سالم باعث صرفه جویی در هزینه شما و کمک به سلامت خانواده می‌شود.

از طرف دیگر آرام‌پز، تقریباً برعکس زودپز است. به جای استفاده از حرارت سریع و زیاد برای پخت وعده‌‌های غذایی، از گرمای کم و آرام برای پختن غذا در طول چند ساعت یا حتی در طول یک روز استفاده می‌شود.اگرچه آرام‌پزها اغلب برای طبخ سوپ و آش استفاده می‌شوند، اما هزاران دستور پخت با آن وجود دارد که می‌توانید با توجه به ذائقه خود انتخاب کنید. اکنون این انتخاب شما است که با توجه به زمان و شرایط انتخاب مناسب را انجام دهید.

نکات مهم هنگام خرید زودپز چیست؟

درست است که با انتخاب میان زودپز برقی و معمولی بخشی از مسیر را طی کرده‌اید، اما با وجود مدل‌های متنوع، چالش تازه‌ای پیش روی شما قرار دارد. قطعا در این مرحله انتخاب برای شما سخت‌تر خواهد شد. از این‌رو توصیه می‌کنیم نکات زیر را در نظر بگیرید و با توجه به آن‌ها بهترین مدل زودپز را برای خود انتخاب کنید.

میزان فشار یا PSI زودپز

میزان فشار زودپزها برحسب پوند بر واحد اینچ مربع نمایش داده می‌شود. PSI که روی بسیاری از زودپزها مشاهده کرده‌اید، نشان‌دهنده واحد فشار زودپزهاست. در زمان خرید زودپز باید به فشار آن توجه کنید، زیرا هرچه فشار زودپزها بالاتر برود، غذای شما در زمان کوتاه‌تری آماده خواهد شد.

 زودپز

حداکثر فشار در زودپزها ۱۵ PSI است، اما حداکثر فشاری که در زودپزهای برقی مشاهده می‌کنیم، در حدود ۱۰ الی ۱۲ PSI است.

خواندنی روز » تلویزیون شیائومی P1

قابلیت تنظیم فشار

بسیار ایده‌آل است که زودپز شما قابلیت تنظیم فشار را داشته باشد. با وجود این قابلیت، نه‌تنها امکان پخت غذا در زمان کم یا زیاد را دارید، بلکه می‌توانید غذاهای خود را نیز گرم کنید. محدوده فشار در این وسیله به صورت زیر تعریف می‌شود:

  • فشار کم: 6 الی ۸ PSI
  • فشار متوسط: 8 الی ۱۳ PSI
  • فشار زیاد: 13 الی ۱۵ PSI
دستگاه تصفیه هوا چیست؟ + آیا جایگزینی برای تصفیه هوا در خانه ها وجود دارد؟

برای این‌که از میزان فشار درست در پخت غذاهای خود آگاه شوید، بهتر است از دفترچه راهنمای این وسیله کمک بگیرید.

سایز و گنجایش زودپز

ظرفیت یکی از مهمترین فاکتورهایی است که باید در خرید زودپز به آن توجه کنید. این فاکتور باید با توجه به تعداد اعضای خانواده شما مشخص شود. ظرفیت زودپزها معمولا بر اساس لیتر تعیین می‌شوند و هر زودپزی ظرفیت مشخصی دارد.

مقدار گنجایش هر زودپز در اطلاعات آن نوشته شده و این گنجایش دقیقا همان ظرفیت کامل زودپزهاست. البته این بدان معنا نیست که می‌توانید تمام حجم زودپز خود را در هنگام پخت غذا پر کنید. شما تنها این امکان را دارید که از نصف یا نهایتا دو‌سوم از ظرفیت زودپز خود استفاده کنید. باقی این ظرفیت مربوط به بخار موجود در زودپز خواهد بود.

برای این‌که ظرفیت درستی در زودپز خود انتخاب کنید، راهنمای زیر را مد نظر قرار دهید:

  • زودپزهایی با ظرفیت زیر ۵ لیتر: مناسب جهت پخت غذا برای دو الی سه نفر
  • ظرفیت ۵ تا ۷ لیتر: 3 تا ۶ نفر
  • ۵ تا ۱۰ لیتر: بیش از ۶ نفر
  • بیش از ۱۰ لیتر: بیش از ۱۵ نفر

البته در بازار مدل‌هایی نیز وجود دارند که برای آن‌ها ظرفیت خاصی تعریف نشده است و این مدل‌ها چند ظرفیتی هستند و شما بر اساس نیاز خود هر دفعه یکی از این قابلمه‌ها را استفاده می‌کنید. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله راهنما خرید سرویس پخت‌وپز را بخوانید.

سوپاپ فشار بخار

یکی از قسمت‌های مهم در زودپزها، محفظه خروج بخار است که نقش مهمی در ایمنی این دستگاه دارد. این محفظه مجهز به شیری است که وظیفه خارج کردن بخار اضافی از مخزن را به عهده دارد. این همان شیری است که در زودپزهای قدیمی در زمان فشار زیاد بخار، صدای سوت تولید می‌کند. وجود این سوپاپ یکی از نشانه‌های ایمنی در زودپز خواهد بود.

جنس بدنه

زمانی‌که برای خرید زودپز به بازار می‌روید، با زودپزهایی از دو جنس مواجه خواهید شد: استیل ضد زنگ و آلومینیوم. این شما هستید که بر اساس بودجه و نیاز خود زودپزی از یکی از این جنس‌ها را خریداری می‌کنید، اما بهتر است پیش از خرید از ویژگی‌های هرکدام آگاه باشید.

اولین تفاوتی که میان این زودپزها مشاهده می‌کنید، وزن آن‌هاست. زودپزهای استیل سنگین‌تر از زودپزهای آلومینیومی هستند، اما طول عمر بیشتری دارند. همچنین غذا در زودپز استیل بسیار سریع گرم می‌شود. جالب است بدانید که این زودپزها زمان بیشتری غذا را گرم نگه می‌دارند. البته در هنگام خرید حتما متوجه خواهید شد که زودپزهایی از جنس استیل ضد زنگ، با وجود این ویژگی‌های ممتاز از قیمت بالاتری نیز برخوردار هستند.

دسته زودپز و جنس آن

طراحی زودپزها نیز با یکدیگر فرق می‌کند. اگرچه این طراحی تنها در دسته آن‌ها نمایان می‌شود، اما همچنان باید میان زودپزهایی با دسته‌های متفاوت یکی را انتخاب کنید. زودپزها معمولا تک‌دسته یا دودسته هستند. در زودپزهای تک‌دسته شاهد یک دسته بلند و یک دسته کوتاه هستیم. این در حالی است که گروه دیگر زودپزها تنها دو دسته کوتاه دارند.

در انتخاب میان این مدل‌ها یادتان باشد که کار با زودپزهای تک‌دسته راحت‌تر است، زیرا دیرتر داغ می‌شوند و جابه‌جایی زودپز را نیز آسان‌تر می‌کنند. اما در نقطه مقابل این زودپزها، فضای بیشتری از کابینت شما را اشغال خواهند کرد. بنابراین اگر فضای کافی در آشپزخانه ندارید، سراغ این گزینه نروید.

کاربرد پلوپز برقی و فواید پخت برنج در آن + راهنمای خرید پلوپز

جدیدترین مقاله » راهنمای خرید قفل هوشمند

جنس کف زودپز

جنس کف زودپز در فرآیند پخت غذا اهمیت زیادی دارد، زیرا هرچه کیفیت آن بیشتر باشد، غذا نیز یکنواخت‌تر پخته خواهد شد. البته جنس کف در جلوگیری از سوختن غذاها نیز نقش بسیار مهمی ایفا می‌کند. این امر به خصوص در مورد زودپزهای استیل بسیار اهمیت دارد. از این‌رو توصیه می‌کنیم در خرید زودپز سراغ گزینه‌هایی با جنس کف تری‌متال یا بی‌متال بروید.

افرادی که زودپزهایی با لایه داخلی نچسب را گزینه بهتری برای خرید می‌داند، سخت در اشتباه هستند. زیرا این جنس مقاومت زیادی ندارد و به مرور زمان از سطح داخلی زودپزها نیز جدا می‌شود. اما اگر در خرید این مدل‌ها مصر هستید، بهتر است از آن دسته وسایل آشپزی در پخت غذای خود استفاده کنید که آسیب کمتری به سطح داخلی زودپز شما بزند.

ظرف بخارپز

یکی از ویژگی‌های اضافی در برخی از زودپزها، سبد بخارپز است. وجود این سبد به‌خصوص برای کسانی که به سبزیجات و غذاهای بخارپز علاقه دارند، بسیار ایده‌آل است. جالب است بدانید که با وجود این سبدها امکان پخت دو غذا به صورت همزمان را خواهید داشت.

گارانتی

اگر زودپزی که خریداری می‌کنید گارانتی داشته باشد، پیش از هر چیز خیال شما را بابت کیفیت این وسیله آسوده می‌کند. بدون شک کیفیت نیز در استفاده از زودپزها اهمیت زیادی دارد. گارانتی این امکان را به شما می‌دهد که در صورت بروز هرگونه آسیبی زودپز خود را تعویض کنید.

امنیت بالا

در نهایت با بررسی تمامی این نکات مدل مورد نظر خود را پیدا خواهید کرد، اما یادتان باشد که ایمنی در زودپزها اهمیت زیادی دارد. درست است که در مدل‌های جدید زودپز دیگر خبری از خطرات زودپزهای قدیمی نیست، اما این دلیل خوبی برای نادیده گرفتن ایمنی وسیله شما نخواهد بود. برای این‌که از امنیت وسیله خود اطمینان داشته باشید، کافیست مدل مورد نظر را طبق دستورالعمل‌های سازمان استاندارد و ایمنی بررسی کنید. همچنین می‌توانید با خرید زودپزهایی که نشان استاندارد دارند، خیال خود را از این بابت آسوده کنید.

معرفی اجزای زودپز در راهنمای خرید زودپز

همه ما دوست داریم بدانیم وسیله‌ای که استفاده می‌کنیم چه قسمت‌هایی دارد و زودپزها هم از این قاعده مستثنا نیستند.

راهنمای کامل خرید قابلمه برای جهیزیه

تنظیم کننده فشار(Regulator): 

که به عنوان شیر وزن و نشانگر فشار نیز شناخته می‌شود. این تنظیم کننده فشار لازم برای پخت غذا را حفظ و صدایی واضح را منتشر می‌کند تا نشان دهد به فشار خاصی رسیده است.PSI، واحد فشار زودپز است و به معنی میزان فشار بر حسب پوند بر واحد اینچ مربع می‌باشد. استاندارد پی اس‌ای ۱۵ می‌باشد. چنانچه دستگاه تفاوت زیادی با این مقدار داشته باشد امکان طبخ در زمان کم و با کیفیت را از دست خواهید داد.

لوله تهویه: 

جایی است که به تنظیم کننده فشار متصل است. نقش اصلی این لوله این است که بخار اضافی را خارج کند تا فشار داخلی مورد نیاز حفظ شود.

حلقه مهر و موم:

 در حین پخت و پز، حلقه آب بندی بین پوشش و بدنه زودپز را مهر و موم می‌کند.

پلاگین فشار بیش از حد:

 درست مثل تنظیم کننده فشار، فشار اضافی را آزاد می‌کند.

قفسه پخت و پز:

غذا را از مایع پخت جدا می‌کند. این قسمت بسیار مفید زیرا به شما امکان پخت همزمان غذاهای مختلف را می‌دهد و از آنجا که مواد از هم جدا شده‌اند طعم‌ها باهم مخلوط نمی‌شوند.

دستگیره روکش: 

دارای یک سوراخ است که به شما امکان می‌دهد که فشار کافی در داخل زودپز وجود داشته باشد و برای برداشتن درپوش استفاده می‌شود.زودپزها در طرح‌ها و اندازه‌های مختلف در بازار وجود دارد. بهتر است زودپزی را انتخاب کنید که یک دسته بلند در یک سمت و دسته کوتاهی در سمت دیگر دارند. چون در این صورت امکان باز و بسته کردن درب راحت‌تر بوده و حمل و نقل و جا به جا کردن ظرف بهتر انجام می‌شود.

شیر خروج فشار اضطراری:

 برای پیشگیری از انفجار یک شیر خروج فشار اضطراری در نظر گرفته شده است که در صورت بالا رفتن بیش از حد فشار فعال می‌شود. در زودپزها نشانه اولیه بالا رفتن بیش از حد فشار صدایی شبیه سوت است که فرد را از خطر مطلع می‌کند. در صورت عدم توجه و ادامه این روند شیر خروج فشار اضطراری فعال می‌شود.

مزایا زودپز چیست؟

به طور کلی زودپز های جدید نسبت به دستگاه های قدیمی از ایمنی بیشتری برخوردار شده اند و خطر استفاده از آن کاهش پیدا کرده و همچنین نقاط قوت این دستگاه تقویت و نقاط ضعف آن برطرف شده و مزایای استفاده از زودپز افزایش پیدا کرده است. با این حال لازم است تا برخی از مزایا و معایب زودپز به طور کامل بدانید تا به طور واضح بدانید هدفتان از خرید زودپز چیست.

صرفه جویی در مصرف انرژی و زمان

صرفه جویی در مصرف انرژی و زمان مهم ترین و بارز ترین ویژگی زودپز محسوب می شود. زیرا زمان پخت مواد غذایی با این دستگاه به مقدار قابل توجهی کاهش پیدا می کند. در میان وسایل آشپزخانه همانند اجاق گاز، مایکروویو و آون توستر، پلوپز سریع ترین راه برای طبخ غذا را ارائه می دهد به طوری که زودپز می تواند حدودا دو کیلوگرم مرغ را در ۱۵ دقیقه آماده کند. برخی از افراد به اشتباه تصور می کنند که استفاده از زودپز با کاهش کیفیت پخت همراه است اما پختگی مواد غذایی با زودپز به مراتب بهتر از روش های دیگر است.

 زودپز

اساس کار زودپز به این شکل است که درون دیگ یک فشار ناشی از بخار آب به وجود می آید و غذا در دمای بالاتری پخته می شود. این موضوع باعث افزایش ۷۰ درصدی سرعت طبخ شده و کاهش مصرف انرژی را به همراه دارد. طبق بررسی و آزمایشات کارشناسان، میزان انرژی مصرفی زودپز های برقی و معمولی ۴۰ الی ۷۵ درصد کمتر از قابلمه و دیگ های معمولی است.

بخور سرد بهتر است یا گرم؟

بیشتر بخوانید » راهنما خرید هیتر برقی

غذای سالم

زمانی که از زودپز برای پخت غذا استفاده می کنید، به آب کمتری در حین پخت نیاز دارید. این موضوع به حفظ مواد مغذی و مقوی غذا کمک بسزایی می کند. همچنین این دستگاه کاملا ایزوله بوده و اجازه نمی دهد غذا با هوای بیرون هیچ تماسی داشته باشد به همین دلیل مواد غذایی اکسید نمی شود و غذای سالم در اختیارتان قرار می دهد.

همانطور که می دانید دمای بالا ویروس و میکروب ها را از بین می برد. یکی از مزیت های زودپز این است که می تواند دمای بالایی را ارائه کند و تمام آلودگی های مواد غذایی را از بین ببرد.

حفظ طعم غذا

یکی دیگر از مزایا زودپز حفظ طعم غذا به شمار می آید. فضای داخل دیگ زودپز به صورتی است که هیچگونه هوایی جریان ندارد تا رطوبت غذا در حین تبخیر از بین نرود این موضوع باعث حفظ طعم غذا شده است و از خشک شدن مواد غذایی جلوگیری می کند.

سخن پایانی

شما در این مقاله با راهنمای خرید زودپز برقی آشنا شدید. همچنین از مزایای خرید آن و نکات مهم هنگام خرید آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

چگونه زودپز میتواند خطر آفرین باشد؟

اگر فشار درون زودپز زیاد شود به حدی که سوپاپ تعبیه شده برو روی درب آن جوابگوی خروج بخار آژاد شده نباشد منجر به منفجر شده زودپز میشود .

زود پز معمولی بخرم یا برقی؟

به طور کلی زود پز ها در دو نوع برقی و معمولی تولید شده اند و این که شما کدام یک را انتخاب می کنید به سلیقه و میزان هزینه ای بستگی دارد که قصد دارید برای خریدن این محصول ویژه خرج نمایید. اگر به راحتی و آسایش خود بیشتر اهمیت می دهید خوب است بدانید که زود پز های برقی استفاده راحتتری دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا