لامپهای هوشمند بهدلیل فناوری نسبتا ساده و کاربرد گسترده خود، از اولین تجهیزاتی خانگی هوشمندی بودند که وارد بازار شدند. این لامپها با قابلیتهایی مثل نوردهی با رنگهای متنوع، حالت مسافرت برای کارکرد خودکار لامپها وقتی در خانه نیستید و خاموش کردن همه چراغهای اضافی با یک فرمان صوتی بهسرعت جای خود را در بین کاربران باز کردند. هرچند، قبل از سرمایهگذاری برای خرید آنها، بهتر است با اصول خرید لامپهای هوشمند بیشتر آشنا شوید.پیشرفت فناوری و افزایش تولید این محصولات باعث کاهش هزینههای تمام شده آنها در چند سال اخیر شده است. درنتیجه، امروزه قیمت برخی از مدلهای لامپ هوشمند LED اختلاف خیلی چشمگیری با نمونههای غیرهوشمند ندارد. هرچند خرید لامپهای هوشمند فراتر از خرید لامپ معمولی است. هدف انتخاب محصولی است که با قیمتی منطقی تمامی نیازهای شما را برآورده میکند. این کار نیازمند درنظر داشتن نکاتی است که در ادامه بیشتر مورد بررسی قرار خواهیم داد.
فهرست مطالب
- لامپ هوشمند چیست؟
- چراغ LED چیست؟
- لامپ هوشمند چگونه کار می کند؟
- لامپ هوشمند چه قابلیتهایی دارد؟
- آیا لامپ های هوشمند از انرژی کمتری استفاده می کنند؟
- در خرید لامپ هوشمند به چه مواردی باید توجه کنیم؟
- اگر اینترنت قطع شود آیا لامپ هوشمند کار خواهد کرد؟
- روشهای کنترل لامپهای هوشمند چگونه است؟
- عمرلامپ هوشمند چقدراست؟
- مزایای استفاده ازلامپ های هوشمند چیست؟
- بررسی کاراییهای مختلف لامپ هوشمند
- سخن پایانی و سوالات متداول
لامپ هوشمند چیست؟
لامپ هوشمند طبق تعریف، یک چراغ LED متصل است. لامپ با استفاده از یک پروتکل ارتباط بیسیم (بلوتوث، Wi-Fi، Zigbee، Z-Wave) توسط یک اپلیکیشن روی گوشی هوشمند شما کنترل میشود. این لامپها روی پایههای پیچی مرسوم E26 و E27 که برای نصب لامپهای رشتهای استفاده میشوند، نصب میشوند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله دستگاه های جالب هوشمند را بخوانید. درنتیجه برای استفاده از آنها نیازی به هزینه اضافی نیست و به سادگی میتوانید نورپردازی خانه خود را خودکار و هوشمند کنید.
استفاده از فناوری LED باعث میشود این لامپها ماندگاری طولانیتری داشته باشند و کمتر انرژی مصرف کنند. درنتیجه در سالهای اخیر این فناوری تقریبا جایگزین تمامی فناوریهای قبلی خود شده است. این لامپها عمر متوسطی بین 15 تا 30 هزار ساعت کارکرد دارند که با فرض روشن بودن هر لامپ بهمدت 6 ساعت در روز، حدود 6 تا 12 سال کار خواهند کرد. عمر میانگین لامپهای هوشمند بهدلیل استفاده از مواد و فناوریهای بهتر در تولیدشان معمولا در حدود بالای این میانگین قرار میگیرد. پس با خرید لامپهای هوشمند تا مدتها خودتان را از دردسر تعویض و خرید لامپ هم بینیاز کنید.
چراغ LED چیست؟
LED مخفف عبارت دیود ساطع کننده نور (light-emitting diode)، است و هنگامی که جریان الکتریکی از میکروچیپ داخل لامپ عبور میکند، این دیودهای کوچک همه با هم روشن شده و نوری را تشکیل میدهند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله پکیج هوشمند سازی خانه را بخوانید. گفته میشود، الایدیهای دارای رتبهی ENERGY STAR که در لامپهای هوشمند استفاده میشوند، نسبت به چراغهای رشتهای 75 درصد کارایی بیشتری دارند و حدود 25 برابر بیشتر عمر میکنند. چراغهای LED از یک هیت سینک برای کاهش گرمای کلی داخل لامپ استفاده میکنند که باعث میشود طول عمر آنها بیشتر از چراغهای رشتهای و فلورسنت باشد.
لامپ هوشمند چگونه کار می کند؟
لامپهای هوشمند با ارسال و دریافت دستورات از یک پروتکل بیسیم به سایر دستگاههای متصل مانند هابهای هوشمند یا برنامههای تلفن همراه که به آنها دستور میدهد چه کار کنند، کار میکنند. به لامپها میتوان گفت که حالت روشن و خاموش، تنظیم روشنایی، دمای رنگ و رنگ روشن را از طریق یک برنامه یا دستیار صوتی تغییر دهید. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله خانه هوشمند شیائومی را بخوانید.
آنها از برق لامپ یا سوکت نور که در آن قرار دارد تغذیه میشوند و تا زمانی که کلید چراغ روشن است، به کار خود ادامه میدهند. اگر چراغ هوشمند خاموش باشد و سوئیچ کنترل کننده برق روشن بماند، لامپ همچنان برق را دریافت میکند، در حالی که به شبکه پروتکل شما متصل است.متأسفانه، اگر سوئیچ چراغ یا سوئیچ لامپ شما خاموش باشد، لامپهای هوشمند شما دیگر وصل نمیشوند و تا زمانی که این سوئیچها دوباره روشن نشوند، نمیتوانید با آنها ارتباط برقرار کنید.
لامپ هوشمند چه قابلیتهایی دارد؟
لامپهای هوشمند از طریق فرامین صوتی یا اپلیکیشنی که روی گوشی نصب کردهاید کنترل میشوند. با استفاده از اپ یا فرامین صوتی میتوانید به آنها بگویید روشن یا خاموش شوند یا میزان دقیق نوردهی و حتی طیف رنگی و دمای آن را تعیین کنید. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله هوشمند سازی بیسیم را بخوانید. جدای از این زمانی که در خانه نیستید میتوانید با استفاده از اپلیکیشن زمان مشخصی را برای روشن و خاموش شدن لامپ تعیین کنید در این صورت اگر کسی قصد ورود غیر مجاز را داشته باشد، به تصور حضور افرادی در خانه از اینکار منصرف خواهد شد.
دیگر مزیت این لامپها تنظیم میزان نور در ساعت آخر شب است، به گونهای که با تنظیم میزان و دمای نور به افزایش سطح ملاتونین کمک کرده و شما را برای خوابی آرامش بخش آماده میکنند. در نهایت باید به امکان پخش موزیک در برخی از لامپهای هوشمند اشاره کرد.ویژگیهای اصلی لامپهای هوشمند عبارتند از:
- کنترل چراغها به روشهای مختلف (صدا فعال یا با برنامه)
- تغییر رنگ چراغها
- تغییر روشنایی نورها
- تغییر دمای رنگ چراغها
آیا لامپ های هوشمند از انرژی کمتری استفاده می کنند؟
در نگاه اول ممکن است به نظر برسد چراغهای هوشمند از برق بیشتری استفاده میکنند؛ زیرا این دستگاهها همیشه روشن هستند (اگر سوئیچهای شما روشن هستند)، اما وقتی روال عادی را برای چراغهای خود تنظیم میکنید، از آنجا صرفهجویی واقعی آغاز میشود. با قابلیت روشن و خاموش کردن خودکار چراغها بر اساس زمان، رویدادهای خاصی که اتفاق میافتد یا زمانی که شما دور هستید، میتوانید مصرف برق خود را تا حد زیادی کاهش دهید.
هنگامی که لامپهای هوشمند در حالت خاموش هستند در مقایسه با حالت روشن، برق کمتری مصرف میکنند. آنها حتی زمانی که خاموش هستند به مقدار کمی انرژی نیاز دارند تا بتوانند به ارسال و دریافت داده ادامه دهند.
در خرید لامپ هوشمند به چه مواردی باید توجه کنیم؟
درنهایت، به نکاتی میرسیم که موقع خرید لامپهای هوشمند باید درنظر داشته باشید. پس از بررسی هزینهها و تعیین یک بودجه مشخص برای نوسازی نورپردازی منزل، محاسبه میزان روشنایی موردنیاز برحسب لوکس (lux) یا لومن (Lumens) برای فضاهای مختلف و تخمین تعداد و نوع لامپهای مورد نیاز، نوبت خرید فرا میرسد. برای این منظور بهتر است این نکات را درنظر داشته باشید:
انتخاب براساس نوردهی نه مصرف
بسیاری از ما هنوز هم میزان مصرف یک لامپ را تا حدی به توانایی نوردهی آن مرتبط میدانیم. اما در واقع، پیشرفت فناوری باعث اختلاف قابلتوجه مصرف لامپ LED با انواع رشتهای و CFL قدیمیتر شده است. درنتیجه، باید از میزان نوردهی برای سنجش قدرت لامپها استفاده کنید. برای مثال یک لامپ 10 وات LED میتواند بهاندازه یک لامپ 60 وات رشتهای نوردهی داشته باشد، زیرا هردو حدود 700 لومن روشنایی ایجاد میکنند.
این میزان روشنایی، باید با فضای داخلی و نیاز شما همخوانی داشته باشد. برای بیشتر فضاهای منزل، در هر متر مربع نیاز به حدود 50 لومن روشنایی دارید. البته این میزان برای مناطق مختلف خانه متفاوت است. فضاهای بخصوص مثل پیشخوان آشپزخانه با 540 لومن بر متر مربع و نهارخوری با 300 لومن نور بر متر مربع، نیازمند لامپهای بیشتری خواهند بود.
اما به طور کلی، با درنظر گرفتن میانگین 100 لومن بر متر مربع میتوانید تخمین خوبی از مقدار روشنایی مورد نیاز خود پیدا کنید. تعداد لامپهای هوشمند موردنیازتان، از تقسیم این روشنایی کلی بر متوسط نوردهی لامپهای موردنظر بر حسب لومن بدست خواهد آمد.
انتخاب رنگبندی موردنظر
تمام لامپهای هوشمند توانایی تغییر میزان نوردهی خود را دارند و نیازی به استفاده از کلیدهای دیمر برای آنها ندارید. هرچند بسیاری از لامپهای هوشمند علاوه بر این قادر به نوردهی در گستره رنگی RGB هم هستند. این قابلیت میتواند برای استفاده در فضاهای خاص مطلوب باشد. هرچند، در بیشتر موارد آنچه نیاز دارید، فضایی با روشنایی کافی و دمای رنگ مناسب فعالیتهای روزمره شماست. بنابراین میتوانید تنها برخی لامپها را از نوع رنگی انتخاب کنید و از صرف هزینه اضافی جلوگیری کنید.
دمای رنگ را بشناسید
یکی دیگر از نکتههای مهم در هنگام انتخاب لامپهای هوشمند، گستره دمای رنگی است که قادر به تولید آن هستند. دمای رنگ با واحد کلوین سنجیده میشود. میتوانید گستره دمای رنگ تولیدی لامپهای هوشمند را روی بستهبندی با بازهای مثل 2500K-9000K مشاهده کنید.
دماهای پایین نوری شبیه به نور شمع دارند و برای آرامش پیدا کردن و استراحت ایدهآل هستند. هرچقدر دمای رنگ بالاتر برود، بهسمت نور خورشید در یک روز بدون ابر حرکت میکنیم. در نتیجه دماهای بالا برای کارهایی مثل مطالعه، تایپ یا انجام کارهای دستی مناسبتر هستند.
خرید لامپهای هوشمندی که گستره دمای رنگ بالاتری دارند، به شما اجازه میدهد بدون هزینه مضاعف از یک فضا در چند کاربری متفاوت استفاده کنید. هرچند، لامپهای با گستره دمای بالاتر قیمت بیشتری هم دارند که باید توجیهپذیر باشد. در بیشتر موارد، انتخاب لامپی که گستره دمایی بین 2500K-7500K داشته باشد میتواند نیازهای شما را برآورده کند.
به قطعی اینترنت فکر کنید
یکی از ایرادهای لامپهای هوشمند مجهز به Wi-Fi، کنترل نداشتن روی آنها در زمان قطعی اینترنت است. لامپهای مبتنی بر پروتکلهایی مثل Zigbee و Z-wave در این شرایط کماکان از طریق هابهای هوشمند قابل استفاده هستند. هرچند برای کنترل آنها باید در منزل حضور داشته باشید. این یعنی در شرایط قطعی اینترنت، عملا امکان کنترل این لامپها از راه دور از بین میرود.
هزینه کردن برای خرید هاب تنها بهمنظور کنترل گروهی لامپهای هوشمند در شرایط قطع اینترنت خیلی اقتصادی نیست. به جای آن میتوانید به لامپهای مجهز به آنتن داخلی بلوتوث فکر کنید. این لامپها از نزدیک قابل کنترل هستند و نیازی به سختافزارهای اختصاصی ندارند. بهعلاوه، اکثر این لامپها قابلیت دنبال کردن برنامههای زمانی از پیش تعیین شده را دارند. این قابلیت به قطعی اینترنت ربطی ندارد و تا وقتی برق به لامپ برسد، اجرا خواهد شد.
اگر اینترنت قطع شود آیا لامپ هوشمند کار خواهد کرد؟
در صورت قطع اینترنت، لامپ هوشمند به کار خود ادامه میدهد، اما برخی پروتکلهای بی سیم به شما اجازه ارسال و دریافت به روز رسانیها را نمیدهند، تا زمانی که دوباره روشن شود. اجازه دهید هر پروتکل را مرور کنیم و ببینیم اینترنت چگونه بر آن تأثیر میگذارد.
وای فای – در حالی که دستگاههای شما به همان حالت قبلی خود ادامه میدهند، در صورت قطع اینترنت نمیتوانید آنها را تغییر دهید. این بدان معناست که لامپهای خاموش، خاموش میمانند و لامپهایی که روشن بودند، روشن میمانند. هرگونه فرمان از دستیار صوتی یا برنامه کار نمیکند، زیرا هر دو از اینترنت برای پردازش این دستورات استفاده میکنند.
بلوتوث – دستگاههای هوشمند بلوتوث باید با تلفن یا رایانه لوحی شما جفت شوند و برای دریافت دستورات، لازم است آنها در محدوده خاصی باشند. به همین دلیل، قطع اینترنت هیچ تاثیری بر دستگاههایی که از این پروتکل استفاده میکنند، نخواهد داشت.
روشهای کنترل لامپهای هوشمند چگونه است؟
پس از اتصال لامپها به پروتکل شبکه، بسته به تنظیماتتان میتوانید آنها را از طریق برنامه هاب، برنامهی لامپ یا دستیار صوتی کنترل کنید. همچنین لامپهای هوشمند را میتوان از طریق برنامههای ذکر شده به حالت خودکار تنظیم کرد.متداولترین روشهایی که افراد لامپهای هوشمند خود را کنترل میکنند، روشهای زیر است:
- با برنامهای از مارک لامپ یا هاب هوشمند شما.
- دستیار صوتی با هاب اختصاصی خود یا در ترکیب با هاب جداگانه.
- زمانبندی که لامپها را به طور خودکار در زمان معینی خاموش کند.
- با استفاده از سنسورهای هوشمند. یکی از راههایی که میتوانید آن را تنظیم کنید این است: در صورتی که هیچ فعالیتی در یک اتاق بعد از مدت زمان مشخص وجود ندارد، لامپها را خاموش کند.
عمرلامپ هوشمند چقدراست؟
ازآنجاکه همه لامپهای هوشمند LED هستند (دیود ساطعکننده نور)، میتوانید انتظار داشته باشید که عمر این لامپها بسیار بیشتر از لامپهای رشتهای قدیمی باشد. ازآنجاکه لامپهای LED حدود ۹۰ درصد کارآمدتر از لامپهای رشتهای هستند؛ حتی ممکن است با وجود لامپهای هوشمند کافی در محل، هزینه قبض برق کاهش یابد.
مزایای استفاده ازلامپ های هوشمند چیست؟
مزایای استفاده از لامپهای هوشمند عبارتند از:
- نصب سریع و آسان
- قابل کنترل از طریق یک برنامه تلفن همراه یا دستیار صوتی مانند Echo Dot آمازون (Alexa)
- بدون نیاز به سیمکشی
- فوقالعاده ایمن
- مصرف انرژی
- بالقوه برای صرفهجویی در پول شما
بررسی کاراییهای مختلف لامپ هوشمند
اکنون که سوالات پرتکرار درباره لامپهای هوشمند را جواب دادیم، وقت آن رسیده است که کمی درباره کارهایی که میتوان با آنها انجام داد صحبت کنیم. در ادامه چند کاری که باید پس از خرید این محصول انجام دهید را نوشتهایم. در این بخش موارد سادهای مانند گروهبندی چراغها و برنامهریزی روزانه آنها در کنار کارهای پیشرفتهتری مانند افزایش امنیت خانه با استفاده از لامپهای هوشمند ذکر شده است.
برنامهریزی لامپ هوشمند
هر سیستم روشنایی با برچسب هوشمند باید بتواند طبق برنامه عمل کند. برای برنامهریزی چراغهای خود، ابتدا به بخش سخت افزار، ازجمله کلید دیواری، دوشاخههای هوشمند و لامپها مراجعه کرده و مطمئن شوید اپ مخصوص دارند. کلیدهای Lutron ،Leviton یا Belkin نمونههایی از سختافزار هستند که با اپلیکیشنهای خود همراه میشوند.
در اپ، بهدنبال گزینه زمانبندی باشید. در آنجا میتوانید چراغها را در زمانهای مشخص روشن و خاموش کنید. اگر انتخابی برای زمان طلوع و غروب خورشید وجود دارد، پیشنهاد میکنیم از آن استفاده کنید زیرا این گزینه بسیار سادهتر از انتخاب ساعات خاصی از روز به صورت دستی است.
اگر اپ چراغ هوشمند شما این مقدار کنترل را ارائه نمیدهد، میتوانید از اپلیکیشنهای شخص ثالث بهعنوان راهحل استفاده کنید. IFTTT گزینه خوبی برای شروع است. این سرویس کتابخانه وسیعی از کنترلهای مختلف برای دستگاههای خانه هوشمند دارد که در بین آنها لامپ هوشمند نیز مشاهده میشود. ازجمله برندهایی که این اپ را پشتیبانی میکنند میتوان به Philips Hue ،Lifx و Belkin Wemo اشاره کرد.
چراغهای روشن هنگام ورود به خانه
هیچکس از ورود به خانه یا پارکینگی تاریک لذت نمیبرد. در عین حال، روشن ماندن چراغها به صورت شبانهروزی روشی مناسب برای هدر دادن پول و انرژی است.ابتدا اپ لامپ هوشمند خود را بررسی کنید تا ببینید آیا راهی وجود دارد که چراغها را هنگام ورود به خانه روشن کنید یا آنها هنگام خروج خاموش شوند. بهعنوان مثال، میتوانید این کارها را در اپ Philips Hue انجام دهید. اگر در اپ برندی که لامپ خود را از آن خریدهاید چنین امکانی وجود ندارد، میتوانید باز هم به IFTTT رجوع کنید.
میتوانید اطلاعات موقعیت مکانی خود را به اپ منتقل کنید تا زمانی که نزدیک میشوید، لامپها بهطور خودکار روشن شوند، حتی میتوان از این تنظیمات برای خاموششدن چراغ هنگامی که از خانه یا محل کار خود خارج میشوید استفاده کنید.
چراغهای گروهی برای کنترل بیشتر
روش مؤثر برای استفاده از چراغهای هوشمند این است که آنها را براساس اتاق یا منطقه گروهبندی کنید. بهعنوان مثال، میتوانید همه چراغهای زیرزمین خود را بعد از نیمهشب خاموش کنید. یا بعد از ساعت ۱ بامداد میزان نور جلوی خانه خود را کمتر کنید تا باعث مزاحمت نشود.
میتوانید این کار را به دو صورت انجام دهید، استفاده از اپ مخصوص یا بهکار گیری اسپیکر هوشمند. در هر دو صورت، میتوانید گروههای مختلف ایجاد و چراغهای خاصی را به آنها اختصاص دهید تا بهعنوان یک واحد عمل کنند. سپس، میتوانید کل اتاق یا گروه را برای روشن یا خاموششدن در زمان خاصی برنامهریزی کنید.
امنیت خانه با چراغ هوشمند
لامپ هوشمند همچنین میتواند بهعنوان وسیلهای برای امنیت خانه استفاده شود. کلیدها، لامپها و دوشاخههای هوشمند را به حسگرهای حرکتی متصل کنید. هنگامی که در خانه نیستید، چراغها را طوری تنظیم کنید که به محض تشخیص حرکت یا شنیدن صدایی خاص، روشن شوند. این کار باعث میشود سارقان تصور کنند که کسی داخل خانه حضور دارد و همین مسئله باعث ترس و احتمالا فرار آنها میشود. پلتفرم IFTTT بار دیگر در اینجا مفید واقع میشود. این سرویس میتواند بسیاری از ابزارهای خانگی که حرکت و صدا را تشخیص میدهند به سیستم روشنایی شما متصل کند.
حالت تعطیلات (Vacation mode) یکی دیگر از روشهای استفاده از چراغهای هوشمند بهعنوان عامل جلوگیری از سرقت است. هنگامی که این حالت فعال است، چراغهای شما بهطور تصادفی خاموش و روشن میشوند و از رفتار شخصی که در خانه است را تقلید میکنند. هر دو لامپ هوشمند Philips Hue و Lifx میتوانند این کار را انجام دهند و کلیدهای روشنایی Belkin Wemo نیز عملکرد مشابهی را ارائه میدهند. میتوانید از طریق اپهای رسمی این محصولات، حالت تعطیلات (معروف به Away mode) را فعال کنید.
سازگاری لامپها با آبوهوا
اگر صاحب ایستگاه هواشناسی شخصی (PWS) متصل به اینترنت هستید، احتمالا میتوانید آن را با چراغهای هوشمند خود همگامسازی کنید. هنگامی که هوا تغییر کرده و ابرهای تاریک روز روشن را به شبی تاریک مبدل میکنند، میتوانید با استفاده از این فناوری سطح نور را در اتاقهای خود ثابت نگه دارید.
بهلطف حسگرهای نور UV، بسیاری از واحدهای PWS میتوانند لحظه تاریکشدن آسمان و محوشدن نور خورشید را تشخیص دهند. حسگرهای رطوبت نیز هنگام باران به PWS هشدار میدهند. ایستگاههای هواشناسیBloomSky ، Netatmo و Ambient Weather نیز از IFTTT پشتیبانی میکنند، درنتیجه میتوانید از آنها برای این کار استفاده کنید. درنهایت نیز، هنگامی که ابرها کنار میروند، بار دیگر سطح نور تغییر میکند تا با آبوهوای بیرون سازگار شود.
سخن پایانی
شما در این مقاله با لامپ هوشمند آشنا شدید.همچنین از نکات مهم هنگام خرید و مزایای آن آگاه شدید.اگر سوال یا نظری داری آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
درست مانند لامپهای CFL و لامپهای رشتهای، چراغهای هوشمند نیز دارای اشکال و اندازههای گوناگونی هستند که میتوان از آنها در داخل و خارج از محل استفاده کرد. انواع مختلفی از لامپهای هوشمند شامل نورافکن، چراغهای ادیسون و موارد دیگر وجود دارد. همچنین لامپها دارای توانهای مختلفی مانند ۶۰ وات، ۴۰ وات و ۱۰۰ وات هستند.درنتیجه میتوانید هر مدلی که برای محل زندگی شما مناسبتر است را انتخاب و استفاده کنید.
نصب این نوع لامپها به سرپیچ، درست مانند لامپهای معمولی فقط چند ثانیه طول میکشد. همچنین برای اینکه آنها را به شبکه پروتکل متصل کنید، به مدت زمانی حدود ۱ الی ۵ دقیقه زمان نیاز دارید.