لوازم آشپزخانه

فواید استفاده از ظروف چوبی چیست؟ + بررسی استفاده بهترین نوع چوب برای ظروف + چگونه از ظروف چوبی استفاده کنیم؟

یکی از گزینه های مناسب برای تزئینات آشپزخانه و همچنین سرو غذا، استفاده از ظروف چوبی است چرا که جلوه ای زیبا به فضای آشپزخانه و میز غذا می بخشند. این محصولات به دلیل اینکه انتخاب سالم و دوستدار محیط زیست هستند، در سال های اخیر محبوبیت و تقاضای زیادی پیدا کرده و طرفدارن زیادی در بین دوستداران محیط زیست دارند و اکنون که در دوران صرفه جویی در مصرف مواد و انرژی هستیم،این محصولات چوبی به دلیل سبک وزن بودن و استفاده راحت از آنها و همچنین ساخته شدن با منابع تجدید پذیر ارزشمندی چون چوب که به راحتی قابل بازیافت هستند، توصیه می شود.در مقاله پیش رو در رابطه با ویژگی‌های ظروف چوبی برای سرو غذا مطالبی در اختیار شما قرار داده شده است با مطالعه این ویژگی ها می توانید از مزیا و معایب استفاده از آنها اطلاع کافی داشته باشید و به بهترین نحو از آنها استفاده کنید.


فهرست مطالب


آشنایی با ظروف چوبی و نحوه تولید آن

  • برای نمایش و سرو غذا و همچنین تزئین میز پذیرایی از انواع آنها اعم از کاسه چوبی، تخته سرو، کاسه، بشقاب، سینی چوبی و … استفاده می‌شود.
  • فواید استفاده از ظروف چوبی بی‌شمار است.
  • کاربرد گسترده استفاده از چوب به دلیل دوام، قابلیت انعطاف‌پذیری، زیبایی و پایداری آن است.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله تمیز کردن و رسوب زدایی قهوه ساز را مطالعه کنید.
    تراکم بافت چوب در تولید اهمیت ویژه‌ای دارد. چوب درختان مناطق پر بارش مثل آفریقا، جنوب شرق آسیا و آمریکای جنوبی برای تولید ظروف چوبی گزینه‌های مناسبی نیستند.
  • همچنین برای تولید چوب درختانی که تمام سال زیر نور خورشید هستند نیز توصیه نمی‌شود. بهترین چوب برای ظروف چوبی، چوب درختان مناطق سردسیر است که بافتی مقاوم، سخت و متراکم دارند.
 تولید ظروف چوبی

اما به جز اینها، برای تولید ظروف چوبی، می‌توان از چوب برخی درختان مناطق دیگر هم استفاده کرد که در ادامه، نمونه‌هایی از بهترین چوب برای ظروف چوبی را معرفی می‌کنیم.

راهنمای خرید قهوه ساز + بررسی نکاتی مهم و اصولی برای انتخاب و خرید دستگاه قهوه ساز + معرفی چند مدل محبوب و حرفه ای

بهترین چوب برای ظروف چوبی کدام نوع است؟

چوب درخت کاج :

کاج نوعی چوب نرم بوده که گزینه مناسبی برای نمایش و سرو مواد غذایی است. علاوه بر مقاومت در برابر چربی، یک جایگزین طبیعی و قابل تجزیه در مقابل ظروف پلاستیکی است. خاصیت تطبیق‌پذیری، ساخت آسان و ایجاد طرح‌های متنوع چوب کاج، آن را برای حمل و نقل مناسب می‌کند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله راهنمای خرید قهوه ساز را بخوانید.

چوب بامبو :

این چوب از آسیا منشا گرفته و یکی از معروف‌ترین چوب‌ها برای ساخت ظروف است. بافتی صاف و رنگی خنثی دارد که سبب تکمیل طیف گسترده‌ای از دکوراسیون می‌شود. بامبو با محیط زیست سازگار بوده و برای ساخت طرح‌های متنوع از ظروف، گزینه‌ای مناسب است. اغلب محصولات چوبی اعم از بشقاب چوبی، کارد و چنگال، سینی چوبی و … از چوب بامبو ساخته شده است.

چوب درخت گردو :

این چوب با بافت و رنگ چشم‌نوازش، دارای مقاومتی بالا است. چوب گردو را اغلب برای ساخت مبلمانی که اشکال غیرمعمول دارند، استفاده می‌کنند. همچنین ظروف چوبی‌ای که نیاز به بازسازی یا جا به جایی دارند نیز تقریباً همیشه از چوب گردو ساخته می‌شوند.

چوب افرا :

چوب افرا، چوبی سنگین و بادوام بوده که می‌تواند در برابر سایش زیاد مقاومت کند. کم‌رنگ بودن این چوب بر اشکال طبیعی و جذابی که می‌توانید در دانه چوب مشاهده کنید، تاکید می‌کند. برای زیباتر کردن این چوب، می‌توان روی آن را لکه‌دار یا رنگ‌آمیزی کرد.

بهترین چوب برای ظروف چوبی

به علت سنگینی افرا، فقط برای ساخت ظروف سرو دائمی استفاده می‌شود و برای ظروفی که نیاز به جا به جایی و حمل و نقل دارند، مناسب نخواهند بود.

درخت بلوط:

اگر قیمت و تنوع ظروف چوبی برایتان اهمیت دارد، بلوط بهترین گزینه برای تولید ظروف چوبی شما است. این چوب دارای طیف گسترده رنگی است به طوری که از قرمز تا قهوه‌ای مایل به خاکستری و همچنین سفید را شامل می‌شود. چوب بلوط، چوب سنگینی است و به این علت برای ظروف قابل حمل، انتخاب مناسبی نخواهد بود.

رنگ مناسب ظروف چوبی چیست؟

نکته‌ی دومی که در زمان بررسی ویژگی‌های هر ظرف چوبی باید به آن توجه داشته باشید، مسئله رنگ ظرف چوبی هست. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله خرید مولتی کوکر را بخوانید. چوب در حالت خام به خاطر وجود خلل و فرج زیاد و باز بودن آوندهای آن، همیشه جذب کننده موادی مانند مایعات و ذرات ریز هست و این ذرات در طولانی مدت در درون همین سوراخ‌ها و درزها نگه می‌دارد.

باقی ماندن طولانی مدت مواد غذایی در میان سوراخ‌های آوند چوب، موجب فاسد شدن آن‌ها و ایجاد کپک و باکتری می‌شود.با دانستن این مورد باید به دنبال پاسخ این سؤال بود که بهترین پوشش برای ظروف چوبی چیست؟در کشورهای پیشرفته سالیان سال است که از رنگ‌های طبیعی و مخصوص ظروف چوبی برای رنگ کردن ظرف چوبی استفاده می‌شود.اما در ایران همچنان بسیاری از تولید کننده‌های ظرف چوبی از رنگ‌های شیمیایی و سرطان زا (سیلر و کیلر و نیم پلی استر و روغن جلا و پلی ارتان و …) برای پوشش ظروف چوبی استفاده می‌کنند!

میوه خشک کن چیست؟ + راهنما خرید میوه خشک کن و همه نکاتی که باید در این باره بدانید

متأسفانه برخی از تولید کننده‌ها به دلیل ناآگاهی از وجود روغن‌های گیاهی مخصوص چوب و برخی به خیال اینکه روغن گیاهی گران‌تر است، سم خالص را به خورد خریدار می‌دهند. با توجه به اینکه در زمان خرید اصل بر اعتماد به فروشنده است و اطلاعاتی هم از استانداردهای ساخت ظروف چوبی ندارد، خریدار به اجبار اقدام به خرید این ظروف بی کیفیت می‌کند.

آیا ظروف چوبی برای سرو غذا امن هستند؟

اظهار نظر در مورد اینکه آیا ظروف چوبی برای استفاده امن هستند، وابسته به موارد مختلف است. طبق گزارش‌های آژانس امنیت غذایی (FSA)، استفاده از ظروف چوبی هیچ منع قانونی ندارد. رعایت نکته‌هایی اشاره شده در بالا در زمان استفاده از ظروف چوبی موجب استفاده ایمن و بدون هیچ خطری می‌شود.

شستشویی درست و استاندارد آنها و عدم استفاده از غذاها و مایعات گرم در این ظروف، مانع از ایجاد آسیب به استفاده به ظرف چوبی و استفاده کنندگان از آن می‌شود. به‌عنوان مثال یکی از محققان آزمایشی در مورد تفاوت خطرات بین تخته گوشت پلاستیکی و چوبی انجام داد. نتیجه آزمایش نشان داد که چوب حتی می‌توان بی خطرتر از پلاستیک باشد.گیلاس، افرا، گردوی سیاه گزینه‌های بهتری برای ساخت ظروف چوبی هستند.

خواص استفاده از ظروف چوبی چیست؟

دارای مواد طبیعی:

چوب یک ماده طبیعی است. این بدان معنی است که زیست تخریب پذیر و تجدید پذیر است. زیست تخریب پذیر به معنای تجزیه و قابل بازیافت شدن است. چوب اگر به مدت چند سال باقی بماند به خاک باز می گردد و مواد مغذی را به آن اضافه می کند. تجدید پذیر بودن چوب به این معنا است که می توان با رشد بیشتر آن را جایگزین ساخت. بنابراین به شرط جایگزین ساختن درختانی که قطع می شوند، چوب ماده ای پایدار خواهد بود.

راهنمای خرید سرویس پخت و پز + مزایا و معایب خرید قابلمه های استیل چیست؟

ایجاد حس خوب:

دست زدن به یک کاسه یا فنجان چوبی یک تجربه راضی کننده است. تحقیقات نشان داده است که ما با دنیای طبیعی ارتباط عمیقی داریم و به طراحی بیوفیلیک پاسخ مثبت می دهیم. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله کاربرد گوشت کوب برقی را مطالعه کنید.

ایجاد حس خوب

استفاده از بشقاب ها، کاسه ها و ظروف چوبی می تواند این ارتباط با طبیعت را در زندگی روزمره ما تقویت کند. در نتیجه ما احساس بهزیستی خود را افزایش خواهیم داد.

ماندگاری و دوام چوب:

یکی دیگر از ویژگی های چوب دوام آن است. آنها با کیفیت و با دوام بوده و ماندگاری زیادی خواهند داشت. اگر از آنها مراقبت شود، سال به سال ظاهر خود را حفظ می کند. شکستگی و خراش در این ظروف یک اتفاق نادر است.

مزایای استفاده از ظروف چوبی نسبت به ظروف پلاستیکی چیست؟

سازگار با محیط زیست:

همانطور که قبلا بیان کردیم، چوب یک ماده طبیعی است. به همین ترتیب بخشی از چرخه کره زمین است و تجزیه می شود تا بطور طبیعی بازیافت شود.تمام اشکال پلاستیک مصنوعی بوده و دارای زیست پایه طبیعی نیستند، بلکه از طریق فرایند های شیمیایی صنعتی و منابع غیر تجدید پذیر ایجاد می شوند. در واقع پلاستیک یک مشکل واقعی برای کره زمین و حیاط وحش است. چراکه 100 سال زمان لازم است تا تجزیه شده و از بین برود. بنابراین هر مرحله از طول عمر پلاستیک ها تاثیر منفی بر روی کره زمین دارد و خرید کمتر آن ها راهی برای کمک به طبیعت است.

بهداشتی بودن ظروف:

این تصور غلط است که آنها کثیف تر هستند یا به نوعی به اندازه پلاستیک تمیز نیستند. در واقع چوب باکتری های کمتری نسبت به پلاستیک در خود نگه می دارد و بطور طبیعی ضد باکتری است.

راهنمای خرید هود + آشنایی با انواع هود آشپزخانه

سلامت ظروف:

تاثیر منفی پلاستیک بر سلامت انسان بطور فزاینده ای نگران کننده است. در هر مرحله از زندگی پلاستیک برای سلامت ما مضر است. هنگام استفاده از ظروف پلاستیکی خطرات بلع و یا استنشاق ذرات میکرو پلاستیک و صد ها ماده سمی وجود دارد. این مسئله باعث ایجاد بیماری های قلبی، عروقی و سرطان و خود ایمنی می شود.

سلامت ظروف چوبی

در نقطه مقابل چوب هیچگونه زیانی نداشته و به عنوان ماده ای آرامش بخش برای سلامت روان موثر است.

مزایای استفاده از ظروف چوبی نسبت به ظروف چینی و سفالی چیست؟

دوام چوب: مزیت آشکار چوب نسبت به ظروف چینی دوام آن است. ظروف چینی اگر بیفتند احتمالا خرد شده و به قطعات کوچکتر تبدیل می شوند.

غذا خوردن آرام: بافت و کیفیت چوب به گونه ای است که غذا خوردن در آن آرام و بدون ایجاد صدا صورت میگیرد. این امر باعث میشود کیفیت بهتری را در هنگام صرف غذا تجربه کنید.

همانطور که در متن بالا مطالعه کردید، انتخاب ظروف چوبی مزایای زیادی دارد. آن ها طبیعی، آرامش بخش، تمیز، سالم، یا دوام و سازگار با محیط زیست هستند. علاوه براین اگر به درستی از آن ها استفاده شود تا مدتی طولانی باقی می مانند.

معایب استفاده از ظروف چوبی چیست؟

ابزار چوبی آشپزخانه معایب خود رانیز دارند. که در این بخش به آن پرداخته شده است:

  • تمیز کردن سخت ظروف

تمیز کردن آنها سخت تر از ظروف استیل یا پلاستیکی است. ذرات غذا به راحتی به سطح چوب می چسبند. چوب در آب منبسط می شود، بنابراین خیساندن ظرف ها در آب توصیه نمی شود و بهتر است بعد از استفاده، بلافاصله آنها را بشویید.

  • از دست دادن روکش براق

این ظرف های شکیل و زیبا، به سرعت روکش براق خود را از دست می دهند و در صورت عدم نگهداری درست، ممکن است باعث ایجاد خراش یا ترک شوند. پس باید شیوه نگهداری و روغن کاری آنها آموخت.

معرفی 7 نکته برای شستشوی ظروف چوبی

  1. شستن ظروف بلافاصله بعد از استفاده با آب گرم و صابون.
  2. پاک کردن رطوبت اضافی ظروف با حوله.
  3. خشک شدن کامل ظروف در هوا قبل از جمع آوری.
  4. لکه زدایی ظروف با استفاده از مالیدن نصف لیمو و جوش شیرین بر روی آنها.
  5. کشیدن سمباده بر روی نقاط زبر ایجاد شده روی ظروفی که مدت ها استفاده شده جهت از بین بردن نقاط خشن و زیبایی بخشیدن به آنها.
  6. جهت درخشش و حفظ زیبایی هر ماه حدودا یک الی دو بار مالش روغن های طبیعی و معدنی روی ظروف و کمک به دفع بهتر آب و در نتیجه حفظ نشاط طبیعی ظروف.
  7. از بین بردن بوی ناخوشایند ایجاد شده در ظروف با استفاده از نصف لیمو که روی سطح تخته برش مالیده می شود و یا مخلوط جوش شیرین و مالیدن خمیر حاصله روی سطح قبل از شستن ظرف های چوبی و یا در صورت امکان مالش با سرکه.
راهنما خرید آبمیوه گیری + بررسی نکات مهم قبل از خرید آبمیوه گیری

سخن پایانی

شما دراین مقاله با فواید استفاده از ظروف چوبی آشنا شدید.همچنین از انواع بهترین چوب ها برای ظروف آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا دراسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

 چگونه از ظروف چوبی جدید محافظت کنیم؟

ظروف جدید خود را در آب گرم و صابون و با استفاده از یک شوینده ملایم ظرفشویی بشویید. از یک پوشش سبک روغن معدنی مورد تأیید بهداشت استفاده کنید. از هر کدام که استفاده می کنید، بگذارید به مدت 5 تا 20 دقیقه در چوب جذب شود و مازاد آن را با استفاده از یک پارچه بدون پرز یا میکروفایبر به آرامی پاک کنید. روغن معدنی برای جذب سریع عالی است.
یک کاسه، تخته یا ظروف کاملا جدید نیاز است هر هفته یا بیشتر، به مدت یک ماه با روغن های طبیعی درمان شوند. سپس ماهانه یکبار پس از آن بسته به نوع استفاده این عمل را تکرار کنید.
استفاده از روغن زیتون یا سایر روغنهای خوب صرف نظر از کیفیت توصیه نمی شود. چراکه با گذشت زمان، خطر تجمع چربی یا فاسد شدن روغن های پخت و پز وجود دارد.اما مهمتر اینکه خواص مرطوب کننده و محافظ روغن معدنی و موم زنبور عسل بسیار بیشتر است.

چگونه می توانم آلودگی های ظروف چوبی را از بین ببرم؟

برای تمیز کردن و از بین بردن لکه ها، نمک را روی لکه بمالید و با یک لیمو یا آهک بریده شده را با استفاده از یک اسفنج مرطوب یا پد اسکاچ مالش دهید. لیمو نیز باعث می شود ظروف تمیز و ضد عفونی شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا