خانه هوشمند

خانه هوشمند وایرلس چیست؟ + بررسی امکانات و تجهیزات خانه هوشمند وایرلس یا بیسیم + مزایا و معایب آن

خانه هوشمند بیسیم یا وایرلس به یک راه‌اندازی خانگی مناسب اشاره دارد که در آن لوازم و دستگاه‌ها را می‌توان به طور خودکار از راه دور از هر نقطه و با اتصال به اینترنت با استفاده از تلفن همراه یا سایر دستگاه‌های شبکه کنترل کرد.مردم در زندگی امروزی برای هوشمندسازی خانه و یا صنایع مختلف به دنبال راه‌حلی مقرون به‌صرفه برای افزایش بهره‌وری و سرمایه‌گذاری در شبکه‌های ارتباطی و انتقال داده هستند.فناوری خانه هوشمند بی‌سیم و باسیم از رایج‌ترین روش‌های ارتباطی است. در روش باسیم می‌توان انرژی در حجم بالا را انتقال داد. با این وجود دانشمندان به دنبال یافتن راه‌حل و تکنولوژی بهتری هستند که از طریق آن بتوان انرژی بیشتری را از طریق بی‌سیم نیز منتقل نمود.


فهرست مطالب


خانه هوشمند وایرلس چیست؟

اتوماسیون ساختمان، که اغلب با عنوان Smart Home Technology یا خانه هوشمند معروف است، با استفاده از فناوری‌های مختلف برای خودکار سازی تجهیزات مختلف در خانه طراحی شده است. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله دستگاه های جدید هوشمند را بخوانید. در هوشمند سازی خانه تقریبا تمامی تجهیزات براساس نیاز کارفرما، از طریق اینترنت اشیاء IoT و با استفاده از گوشی هوشمند تحت کنترل قرار می‌گیرند. سیستم خانه هوشمند با اختراع ترموستات شروع شد و طولی نکشید که به یک صنعت بزرگ و پیشرفته در بازار داغ تکنولوژی و فناوری تبدیل شد.

 تجهیزات خانه هوشمند

سیستم خانه هوشمند همچنان در حال رشد است و هر روز با رونمایی از یک قابلیت جدید، یک زندگی شیک و راحت را به طرفداران عرصه‌ی فناوری وعده می‌دهد. در این صنعت، معمولا یا تمامی تجهیزات خودشان قابلیت اتصال مستقیم به اینترنت را دارند یا توسط یک رابط مثل هاب، به اینترنت وصل می‌شوند. سیستم هوشمند سازی خانه وایرلس برای ایمن سازی ساختمان، کنترل لوازم خانگی، نظارت بر مصرف انرژی، به عنوان دستیار در مراقبت افراد سالمند یا کودکان و خیلی موارد دیگر نقش خوبی را ایفا کرده است.

تفاوت سیستم خانه هوشمند بی سیم و سیمی چیست؟

به طور کلی به دو روش بی سیم و یا با سیم می توان یک ساختمان را هوشمند نمود:

سیستم بی سیم:

سیستم بی سیم به سیستمی گفته می شود که تجهیزات موجود در آن از طریق امواج رادیویی با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله روتر چیست را بخوانید. در خانه هوشمند وایرلس نیازی به دستکاری سیم کشی برق ساختمان نیست و تابلو برق ساختمان نیز عوض نمی شود و همان شکل و ظاهر اولیه خود را حفظ می کند.

بررسی جاروبرقی رباتی هوشمند شیائومی + معرفی کارایی و کاربرد جارو برقی رباتی و مشخصات آن

سیستم با سیم:

ساختار سیستم با سیم بر خلاف سیستم وایلرلس است. بستر ارتباطی این سیستم به صورت سیمی می باشد؛ یعنی برای ارتباط بین تجهیزات و انتقال اطلاعات میان آن ها نیاز است تا سیم کشی برق ساختمان به روشی مشخص اجرا شود.همچنین در این نوع سیستم از یک تابلو مرکزی استفاده می شود که تمام ماژول ها و ابزارهای لازم برای انتقال اطلاعات در آن جای دارد.

پروتکل چیست؟

پروتکل زبان ارتباطی بین دستگاه های فیزیکی موجود در خانه هوشمند است که به وسیله آن دستگاه ها و تجهیزات مختلف با ارسال و دریافت اطلاعات، با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند.

پروتکل های خانه هوشمند بی سیم و با سیم:

پروتکل ها بسته به اینکه سیستم خانه هوشمند با سیم باشد یا بی سیم متفاوت هستند و به دو دسته عمده تقسیم می شوند:

  1. پروتکل های سیستم بی سیم
  2. پروتکل های سیستم با سیم

معرفی انواع پروتکل های بی سیم

پروتکل های محبوب زیادی برای هوشمند سازی بی سیم خانه ها وجود دارد که با گذر زمان و با پیشرفت تکنولوژی به تعداد آن ها افزوده می شود. نمونه ای از محبوب ترین پروتکل های بی سیم عبارتند از:

  • ZigBee
  • Zwave
  • Bluetooth
  • Wemo
  • NRF
  • Wi-Fi
  • RF
  • WLAN
  • EnOcean
خانه هوشمند وایرلس

در بین این پروتکل ها، پروتکل ZigBee و Zwave به دلیل پشتیبانی از شبکه مش و استفاده گسترده در سنسور های داده های شبکه محلی، محبوب تر می باشند و مورد توجه برترین برند های خانه هوشمند قرار گرفته اند به طوریکه اساس کار بسیاری از آن ها بر پایه این دو پروتکل است.

معرفی انواع پروتکل های با سیم

در زمینه خانه هوشمند با سیم نیز پروتکل های متنوعی وجود دارند که امروزه برند ها و شرکت های زیادی با بهره گیری از این پروتکل ها به هوشمند سازی ساختمان ها پرداخته اند. از برترین پروتکل های با سیم می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • KNX
  • ModBus
  • Bus
  • BACnet
  • LonWork

امروزه اساس کار بیشتر برند ها و شرکت های خانه هوشمند با سیم با پروتکل های KNX، ModBus ،Bus می باشد و به دلیل هزینه های اجرایی بالای پروتکل های BACnet و LonWork کمتر از آن ها استفاده می شود.

تجهیزات هوشمندسازی بیسیم خانه چیست؟

خانه هوشمند بیسیم به صاحبان خانه این امکان را می‌دهد که وسایل، سیستم گرمایشی و سرمایشی، چراغ‌ها و سایر دستگاه‌ها را از راه دور با استفاده از تلفن هوشمند یا تبلت و از طریق اتصال به اینترنت کنترل کنند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله خانه هوشمند چیست را بخوانید. به طور کلی خانه‌های هوشمند را می‌توان از طریق سیستم‌های بی‌سیم یا با سیم راه‌اندازی کرد. فناوری خانه هوشمند راحتی و صرفه‌جویی در هزینه را برای صاحبان خانه فراهم می‌کند. خطرات و اشکالات امنیتی همچنان گریبان سازندگان و کاربران فناوری خانه‌های هوشمند را می‌گیرد.

عملکرد خانه‌ هوشمند بیسیم چگونه است؟

دستگاه‌های یک خانه هوشمند به یکدیگر متصل هستند و می‌توان از طریق یک نقطه مرکزی مانند تلفن هوشمند، تبلت، لپ‌تاپ، یا کنسول بازی به آنها دسترسی داشت. قفل درها، تلویزیون‌ها، ترموستات‌ها، مانیتورهای خانگی، دوربین‌ها، چراغ‌ها و حتی وسایلی مانند یخچال را می‌توان از طریق یک سیستم اتوماسیون خانگی کنترل کرد.این سیستم بر روی یک تلفن همراه یا سایر دستگاه‌های شبکه نصب شده است و کاربر می‌تواند برنامه‌های زمانی برای اعمال تغییرات خاص ایجاد کند.لوازم خانگی هوشمند دارای مهارت‌های خودآموزی هستند تا بتوانند برنامه‌های صاحب خانه را یاد بگیرند و در صورت نیاز تنظیمات را انجام دهند.

خانه هوشمند بیسیم

خانه هوشمند وایرلس مجهز به کنترل روشنایی به صاحبان خانه اجازه می‌دهد مصرف برق را کاهش دهند و از صرفه‌جویی در هزینه‌های مرتبط با انرژی بهره‌مند شوند.برخی از سیستم‌های اتوماسیون خانگی در صورت مشاهده هرگونه حرکتی در خانه به صاحب خانه در صورت عدم حضورشان هشدار می‌دهند، درحالی‌که برخی دیگر می‌توانند در صورت بروز شرایط قریب‌الوقوع با مقاماتی از جمله پلیس یا آتش نشانی تماس بگیرند.پس از اتصال، خدماتی مانند زنگ درب‌های هوشمند، سیستم امنیتی هوشمند و لوازم خانگی هوشمند همه متصل به اینترنت بوده و از (IOT) فن آوری، شبکه‌ای از اشیاء فیزیکی که می‌تواند جمع آوری و به اشتراک گذاری اطلاعات الکترونیکی را انجام دهند، استفاده شده است.

راهنمای خرید بهترین دستگاه تصفیه هوای خانگی + معرفی دستگاه تصفیه هوا شیائومی Mi Air Purifier 3H

امنیت و کارایی دلایل اصلی افزایش استفاده از فناوری خانه‌های هوشمند است. خانه‌های هوشمند می‌توانند سیستم‌های بی‌سیم یا سیم‌کشی یا هر دو را داشته باشند. نصب سیستم‌های وایرلس راحت‌تر است. قرار دادن یک سیستم خانه هوشمند بی‌سیم با ویژگی‌هایی مانند روشنایی هوشمند، کنترل آب و هوا و امنیت می‌تواند چندین هزار دلار هزینه داشته باشد که آن را بسیار مقرون به صرفه می‌کند.

معرفی قابلیت‌های خانه هوشمند وایرلس

برای تدارک یک خانه‌ی هوشمند تمام عیار، معمولا تلفیقی از سیستم هوشمند وایرلس و سیستم هوشمند وایر (کابلی مسی و فیبر نوری) بهترین شیوه است. اگرچه برای انتقال انرژی (گرمایشی)، دوربین مدار بسته بخاطر رد و بدل کردن بالای اطلاعات و همینطور سیستم هوشمند سازی وسایل صوتی و تصویر بخاطر تولید سیگنال‌های مجازی On و Off، سیستم هوشمند باسیم قابلیت بهتری دارد، اما سیستم هوشمند وایرلس بخاطر نصب بی دردسرتر، طرفداران بیشتری به خود جلب کرده است.

قابلیت‌ها

یکی از قابلیت‌های جالب توجه سیستم خانه هوشمند وایرلس که شما را شگفت زده خواهد کرد، تعریف قابلیت کنترل خانه با دستورهای صوتی است، مثلا در گوشی هوشمندتان اینگونه دستور دهید: چراغ‌ها را روشن کن، یا موزیک پخش کن که بعد از مدت اندکی شاهد اجرای دستورتان خواهید بود.از قابلیت‌های معمول سیستم خانه وایرلس هوشمند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • قابلیت اتصال وایرلس به دستگاه‌های مختلف بدون محدودیت (البته این محدودیت بستگی به برند مربوطه دارد)
  • داشتن عملکردی با ثبات و پایدار بدون کمترین خطا
  • کنترل از راه دور فقط توسط گوشی هوشمند
  • آماده‌ی گسترش پروژه و اضافه کردن دستگاه‌های دیگر، بدون بر هم زدن کل طرح (حتی ادغام با سیستم سنتی)
  • سازگاری در استفاده از مارک‌های مختلف (برای توسعه طرح)
  • پشتیبانی از دستگاه‌های هوشمند
  • بدون نیاز به تابلو برق و سیم‌
  • انعطاف پذیری بالا در نصب (قابلیت جا به جایی آسان سنسورهای حرکتی بدون نیاز به تغییر سیم کشی)
  • بدون محدودیت نصب (در مکان‌هایی که بصورت موقت راه اندازی شده‌اند مثل نمایشگاه‌ها و کمپ‌ها)
  • جا به جایی آسان و استفاده از تجهیزات در مکان‌های جدید
پرده هوشمند چیست؟ نحوه عملکرد و نصب پرده برقی هوشمند چگونه است؟ + معرفی امکانات و مزایای پرده هوشمند

امکانات خانه هوشمند بدون سیم کشی چیست؟

سیستم روشنایی

نور شما را در همه جا همراهی می‌کند! نیاز نیست که برای روشن و خاموش کردن چراغ‌ها به دنبال کلید برق بگردید. توسط سنسورهای حرکتی، فقط با ورود شما چراغ اتاق کودک‌تان روشن می‌شود و یا در حین عبور از راهروی تاریک، چراغ‌ها شما را همراهی خواهند کرد. البته این مورد با رایج شدن چراغ‌های سنسور دار راهروهای آپارتمان‌ها، برای بسیاری از ما آشنا است.

سیستم روشنایی

لازم به ذکر است که شدت نور نیز بر اساس موقعیت و دستور تعریف شده توسط کاربر قابل انعطاف است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد سیستم روشنایی هوشمندروی لینک مطلبی که به طور اختصاصی در اینباره نوشته‌ایم کلیک کنید.

حفاظت در برابر تهدیدهای نامرئی توسط سیستم

با حسگرهای مونوکسید کربن، حتی کوچک‌ترین غلظت مونوکسیدکربن که می‌تواند برای شما تهدید آمیز باشد را شناسایی می‌کند. به همین خاطر با حضور مستمر، شما و عزیزانتان را از خطر‌های نامرئی اینچنینی حفاظت می‌کند.

سیستم گرمایشی خانه هوشمند وایرلس

با هوشمند سازی خانه بر اساس سیستم گرمایشی وایرلس فضای خانه همیشه گرم و دلپذیر است. سیستم گرمایشی هوشمند وایرلس بر اساس دمای استاندارد، حرارت را تنظیم می‌کند. مثلا با بالا رفتن دما در روز، حرارت کم و با پایین آمدن دما در شب، حرارت بالا می‌رود. با قابلیت تنظیم از راه دور، زمانیکه در جاده هستید گرمای خانه را تا زمان رسیدن، مطابق با نیازتان تنظیم کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد سیستم سرمایش گرمایشی هوشمند روی لینک مطلبی که به طور اختصاصی در اینباره نوشته‌ایم کلیک کنید.

پرده برقی

پرده برقی هوشمند یکی از امکانات پر متقاضی سیستم هوشمند خانه وایرلس است. پرده هوشمند برقی همان پرده‌ای است که شما به سلیقه خودتان سفارش داده‌اید اما کنار رفتن و برگشتن آن به حالت قبل توسط ریموت کنترل یا گوشی هوشمند انجام می‌شود.

پرده برقی

پرده هوشمند در مصرف بهینه انرژی و همینطور تنظیم نور خانه اهمیت بالایی دارد. در ضمن با قابلیت کنار رفتن خودکار در سناریو شبیه ساز حضور در خانه، در مواقعی که منزل نیستید، می‌تواند امنیت خانه را نیز تأمین کند. به این معنا که در ساعاتی از روز پرده طبق برنامه‌ی تعریف شده، کنار رفته و بعد از مدتی دوباره به حالت اول بر می‌گردد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد پرده هوشمند روی لینک مطلبی که به طور اختصاصی در اینباره نوشته‌ایم کلیک کنید.

خانه هوشمند وای فای و حفظ امنیت آن از هکرها

امکان هک شدن تمامی دستگاه‌هایی که به اینترنت متصل می‌شوند، همیشه وجود دارد، اما با رو شدن دست هکرها، تمامی مسیرها ایمن سازی شده است، مگر اینکه ترفند جدیدی را اختراع کنند. در سیستم‌های نوین هوشمند سازی وایرلس، امنیت بالا امکان پذیر شده است. ارتباط دستگاه‌ها با هاب در خانه هوشمند، همگی با گذر واژه‌ها و رمزگذاری‌های اختصاصی ایمن شده‌اند. بنابراین تا کنون توانسته است کار خود را بدون کمترین خطا و با ثبات بالا انجام دهد.

تفاوت هوشمند سازی

از قابلیت‌های امنیتی سیستم وایرلس در هوشند سازی خانه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مجهز به ID انحصاری
  • سیستم امنیتی انحصاری (توسط متخصصین اجرا می‌شود)
  • ارتباطات رمزگذاری شده
  • داده‌های رمزگذاری شده کاربر
  • بک آپ گیری خودکار
  • سیستم پایدار
دستگاه تصفیه هوا چیست؟ + آیا جایگزینی برای تصفیه هوا در خانه ها وجود دارد؟

مزایای خانه هوشمند بی سیم چیست؟

1- نصب سریع:

هیچ نیازی به حفاری و سیم کشی از داخل دیوارها نیست. نصب تجهیزات این شبکه نیز بسیار آسان است، حتی برای کسانی که تخصصی ندارند. بنابراین هزینه‌ های بالای نصب منتفی خواهد بود.

2- راحتی و دسترسی آسان:

می‌توانید در هر کجای خانه به راحتی به اینترنت متصل شوید. بعلاوه بر خلاف تجهیزات شبکه های سیمی، تمام تجهیزات های خانه هوشمند بی سیم، قابلیت جابجایی آسانی دارند. جابجایی ها به هیچ وجه نمی تواند به ارتباط و کارایی این تجهیزات ضربه بزند.

3- امکانات بیشتر و هزینه کمتر!

علاوه بر محبوبیت بالا و راحتی کاربری سیستم های وایرلس (Wireless System)، این سیستم ها نسبت به شبکه سیمی، از قیمت پایین تری نیز برخوردارند. همین امر باعث برتری دوچندان این سیستم ها نسبت به سیستم های سیمی می‌شود.

قیمت سیستم هوشمند وایرلس

4- قابلیت ارتقاء و تغییر:

تجهیزات خانه هوشمند وایرلس به سادگی قابل ارتقاء و قابل تغییر هستند. برای ایجاد امکانات و آپشن های جدید، می توانید تجهیزات اضافی را بر روی خانه نصب کنید.

5- امکان دسترسی از راه دور:

به این معنا که حتی اگر از محیط خانه و یا محل کار خود بیرون بروید، می‌توانید سیستم خانه خود را تحت کنترل داشته باشید. با دسترسی از راه دور، شما مجبور نیستید پیوسته به پنل کنترل سیستم سر بزنید .

معایب خانه هوشمند بی سیم چیست؟

کاهش کیفیت عملکرد، هنگام استفاده از دستگاه ها به طور همزمان:

به کار بردن تمامی دستگاه‌های هوشمند، مثل وسایل ایمنی، سیستم کنترل تردد ، سیستم‌های هوشمند گرمایش و سرمایش، تهویه مطبوع، نرم‌افزارهای هوشمندسازی خانه، سیستم های هوشمند صوتی تصویری و کنسول‌های بازی به صورت همزمان، مخصوصا در طی اوقات پرمصرف روز، کاهش عملکرد زیادی را در سیستم وایرلس پدید می آورد.

غیر قابل اعتماد:

شبکه بی‌سیم به دلیل سروکار داشتن با سیگنال، محدودیت‌ هایی دارد. سیگنال‌های آن ممکن است به دلیل موانع معماری یا ساختاری تحت تاثیر قرار گیرند؛ (که این مسئله به مواد سازنده آنها بستگی دارد) مثلا امکان به وجود آمدن اختلال در سیگنال یکی از سنسورهای بکار رفته در تجهیزات وجود دارد. اگر چه اختلال در سیستم ‌های امنیتی بی‌سیم بسیار غیرمعمول است اما مانند ارتباط های وای فای که به طور تصادفی یا بر اثر تغییرات آب و هوایی ممکن است قطع شود. همچنین در سیستم ‌های بی‌سیم، احتمال ایجاد اختلال در سیگنال های هر سنسور وجود دارد که برای رفع این اختلالات، مقداری باید هزینه کرد.

در بسیاری از مقالات علمی به غیرقابل ‌اطمینان بودن سیستم‌های بی‌سیم اشاره شده است. همچنین از طرفی به خطوط بیشمار کابل‌های مورد نیاز برای اتصال سیستم‌های سیمی هم پرداخته شده است که آن هم معضل خودش را دارد. این نقد و بررسی ها همچنان ادامه دارد و با ظهور استاندارد فن‌آوری جدید ” اینترنت اشیا ” کیفیت این مباحث تقویت شده است.

روتر چیست و چه کاربردی در شبکه دارد؟ + بررسی نحوه چگونگی کارکردن روترها

مشکلات امنیتی:

هک کردن خانه هوشمند وایرلس از مشکلات اصلی این خانه ها محسوب میشود. هر چند باید دانست که در طی این سال‌ها بسیار امن‌تر شده اند اما همچنان با احتمال پایینی در معرض هک شدن قرار دارند.برای افزایش امنیت خانه هوشمند بی سیم می توان از رمزگذاری، محدود کردن دسترسی، تغییر رمز روتر و گذر واژه قوی ، بروزرسانی نرم‌افزاری و اقدامات دیگر کمک گرفت اما متاسفانه این اقدامات، بسیاری از اوقات به تاخیر افتاده یا فراموش می‌شوند.

بررسی باتری‌های تجهیزات هوشمند بی‌سیم:

سیستم‌های بی‌سیم گاها به وسیله باتری‌ها عمل می‌کنند، پس چک کردن طول عمر باتری آنها بسیار حائز اهمیت است. بهتر است در صورت امکان، انرژی تجهیزات را از برق ساختمان تغذیه کنید تا مشکل تامین باتری نیز حل شود.

قیمت سیستم هوشمند وایرلس و سیستم هوشمند وایر چگونه است؟

طراحی و اجرای سیستم هوشمند وایر هزینه‌بر است، ولی از نظر تجهیزاتی، قیمت قطعات سیستم هوشمند وایرلس، بیشتر است. با سبک و سنگین کردن مواردی اینچنینی می‌توان گفت که سیستم هوشمند وایرلس کمی هزینه‌ی بیشتری نسبت به سیستم هوشمند وایر بر میدارد.خانه هوشمند Control 4 همان خانه هوشمند وایرلس است که از تجهیزات برند معروف Control 4 استفاده کرده است. شرکت Control 4 ارائه دهنده‌ی سیستم‌های اتوماسیون شبکه برای اماکن مسکونی و تجاری است. اگرچه قیمت آن از برندهای متفرقه بالاتر است اما در عوض سیستم قدرتمندی است.

سخن پایانی

شما در این مقاله با خانه هوشمند وایرلس یا بیسیم (Wireless Smart Home) آشنا شدید.همچنین از امکانات و تجهیزات آن آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

آیا برای راه اندازی سیستم خانه هوشمند باید حتما ساختمان در حال ساخت باشد؟

شما در هر زمانی که تصمیم بگیرید می توانید خانه خود را هوشمند کنید ولی هرچه زودتر و در مراحل ابتدایی ساخت خانه تصمیم بگیرید کار راحت تر و سریع تر انجام می شود زیرا سیم کشی ها از همان ابتدا به درستی انجام می گیرد. در خانه ساخته شده و جایی که سالهاست سکونت دارید و امکان سیم کشی ندارید نیز می توان این سیستم را پیاده کرد و باید از روش های وایرلس استفاده نمود.

برای هوشمند سازی ساختمان کدام پروتکل مناسب است؟

برای هوشمند سازی ساختمان پروتکل های متنوعی وجود دارند که هرکدام از این پروتکل ها ویژگی های خاصی دارند که نکته مهم انتخاب مناسب ترین پروتکل برای کاربری مورد نیاز است ولی به صورت معمول از پروتکل های Zwave، Zigbee، Modbus، KNX و غیره برای خانه ها، ویلاها، دفاتر کار، هتل ها و … استفاده می شود. در فضاهای مشاع ساختمان همانند موتور خانه، روشنایی مشاعات و غیره از پروتکل های BACnet، Lonwork و … استفاده می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا