روترها بخشی بسیار مهم از تکنولوژی هستند که تقریبا همهی ما یکی از آن را در خانهی خود داریم، ولی بسیاری از ما به خوبی کاربرد آنها را درک نمیکنیم. در واقع بیشتر مردم حتی نمیدانند اصلا روتر چیست و چه تفاوتی با مودم دارد.شبکه های کامپیوتری از اجزا و دستگاههای گوناگونی تشکیل شدهاند که هر کدام وظیفه مشخصی دارند. شبکه های کامپیوتری از دو بخش نرم افزاری (اکتیو) و بخش سخت افزاری (پسیو) تشکیل شدهاند. یکی از مهمترین دستگاههای اکتیو شبکه، روتر است. در ادامه به بررسی روتر و وظایف آن میپردازیم.
فهرست مطالب
- روتر چیست؟
- روتر در کدام لایه شبکه کار می کند؟
- روتر چگونه کار می کند؟
- کاربرد روتر در سازمانها و شرکتهای بزرگ چیست؟
- تفاوت روتر با مودم چیست؟
- تفاوت روتر بیسیم و سیمی چیست؟
- آیا تبدیل مودم به روتر شدنی است؟
- نحوه استفاده از روترها چگونه است؟
- آشنایی با انواع روترها
- سخن پایانی و سوالات متداول
روتر چیست؟
روتر دستگاهی سخت افزاری است اما میتوان با بعضی از نرم افزارها، کارکرد روتر فیزیکی را شبیه سازی کرد. تفاوت روترهای سخت افزاری و نرم افزاری این است که روترهای نرم افزاری، توان و پایداری روتر های سخت افزاری را ندارند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله دستگاه هوشمند در خانه را بخوانید.
روترها وظیفه دارند تا دادهها را بین شبکههای مختلف مسیریابی و منتقل کنند. اگر ما فقط یک شبکه داشته باشیم که در یک محدوده و رنج IP فعالیت میکند، و اگر فعالیت کاربران در درون شبکه باشد و با خارج از شبکه ارتباطی صورت نگیرد، نیازی به استفاده از روتر نیست.
روتر در کدام لایه شبکه کار می کند؟
مسیریاب یا روتر همانطور که از نامش پیداست وظیفه مسیر دهی به بسته های دیتا را از مبدا به مقصد به عهده دارد. روترها در مدل osi در لایه سوم شبکه یا همان network کار میکنند. لایه نتورک قلب یک شبکه است. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله پکیج هوشمند سازی خانه را بخوانید. روترها گاهی دو شبکه محلی را به هم وصل می کنند (LAN 2 LAN) و گاهی بین یک شبکه گسترده و شبکه محلی (LAN 2 WAN) قرار داده میشوند.
روتر چگونه کار می کند؟
نحوه کارکرد روتر بر اساس مدل osi در لایه سوم (Network) قرار دارد. روترها در داخل خود یک جدول مسیر یابی یا Routing Table دارند که بر اساس این جدول میتوانند بستهها را بین شبکهها رد و بدل کنند. تصویری که مشاهده میکنید یک جدول مسیریابی است که در آن اطلاعاتی مانند، آدرس شبکههای موجود، اولویت مسیر ها (Metric) و روتر بعدی (Next hop) بیان شده است.روتر بر اساس این جدول مسیریابی از مسیر های موجود برای رسیدن به شبکه مورد نظر استفاده میکند. انواع روترها برای شبکههای بی سیم یا وایرلس و هم برای شبکه های کابلی مورد استفاده قرار میگیرند. روتر های بی سیم و روتر های کابلی، کارکرد یکسانی دارند تفاوت آنها فقط در این است که از شبکههای با تکنولوژی های گوناگون پشتیبانی میکنند.
کاربرد روتر در سازمانها و شرکتهای بزرگ چیست؟
در ساختمانهای بزرگ که دهها و شاید صدها رایانه به شبکه وصل هستند،که به کمکشان میتوانید سطح دسترسی افراد، حجم اینترنت مصرفی، نحوه اتصال افراد به شبکه، محدودیتها یا تنظیمات امنیتی و رصد شبکه را انجام دهید. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله خانه هوشمند شیائومی را بخوایند. روترها در ساختمانهای بزرگ مثل جعبهها تقسیم برق هستند اما با این تفاوت که شما کنترل و گزینههای خیلی زیادی برای مدیریت شبکه در اختیار دارید.
تفاوت روتر با مودم چیست؟
از آنجایی که مودمهای امروزه هر کدام یک روتر توکار در خودشان دارند، تفاوت بین مودم و روتر تا حد زیادی محو شده است، ولی افرادی که روزهای اولیهی اینترنت را به یاد داشته باشند میدانند که این دو عملکرد متفاوتی دارند.برای اتصال به اینترنت از طریق سرویسدهندهی اینترنت خود (ISP) نیاز به مودم دارید، همچنین برای برقراری ارتباط بین دستگاههای خود در شبکه (از جمله مودم) نیازمند روتر هستید. با این کار، روترها به مودم و دستگاههای شما اجازهی انتقال دادهها به جاهای مختلف را میدهد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله هوشمند سازی بیسیم را بخوانید. مودم واسطهای است که دادههای شما را به اینترنت ارسال کرده و پاسخ را برای شما دریافت میکند.
از آنجایی که زبان رایانهها با زبان اینترنت متفاوت است، نیاز به یک مودم دارید. رایانهها و تلفنهای همراه با سیگنال دیجیتال اربتاط برقرار میکنند، در حالی که اینترنت بر اساس سیگنال آنالوگ کار خود را انجام میدهد.مودم تمامی این سیگنالها را به قالب مناسب تبدیل میکند.
شاید جالب باشد که بدانید نام مودم از همین ویژگی آن گرفته شده است. در واقع عبارت «Modem» از ترکیب دو کلمهی «Modulator» به معنی «تلفیق کننده» و «Demodulator» به معنی «تفکیک کننده» گرفته شده است. تبدیل این سیگنالها به سیگنال مناسب کار اصلی مودم است.
تفاوت روتر بیسیم و سیمی چیست؟
تفاوت روتر بیسیم و سیمی در نوع ارتباطی است که پشتیبانی میکنند. روتر سیمی تنها دارای پورت «LAN» است، در حالی که یک روتر بیسیم یا وایفای به یک آنتن و آداپتور وایرلس مجهز است تا امکان برقراری ارتباط بدون نیاز به کابل را فراهم کند.
بیشتر مودمهای امروزی هم پورت LAN و هم آنتن وایفای را در کنار هم دارند. قبل از انتخاب مودم مناسب باید نیاز خود را سنجیده و بر اساس آن اقدام به خرید کنید.
مسیریابی ایستا یا Static route:
در این روش تمام مسیر یابیها برای اتصال شبکههای مختلف توسط تکنسین شبکه درون روتر تعریف میشود.این روش نیازمند کار زیادی است و برای شبکههای بزرگ، که تعداد زیادی شبکه به یکدیگر متصل هستند زمان زیادی از ما برای کانفیگ میگیرد و عملا راهکار سریعی نیست به علاوه بستهها هم ممکن است از بهترین مسیر عبور نکرده و سرعت ارسال نیز پایین بیاید.
مسیریابی پویا یا Dynamic route:
در این نوع پروتکلهای مسیر یابی به کمک ما میآیند و با قوانینی که در آنها گنجانده شده است، عمل مسیریابی و همچنین سرعت کانفیگ و راهاندازی را خیلی بیشتر میکنند. این پروتکلها در دو دسته Link state و Distance vector قرار میگیرند.پروتکلهایی مانند EIGRP، OSPF و … در این زمینه خیلی زیاد استفاده میشوند .
آیا تبدیل مودم به روتر شدنی است؟
ممکن است بنا به دلایلی بخواهید دستگاه مودم را تبدیل به روتر کنید. این امکان در دستگاههای مودم-روتر وجود دارد و با انجام تنظیماتی میتواند از آن بهجای یک روتر استفاده کنید.معمولاً افرادی سراغ این روش میروند که میخواهند از هر دو قابلیت مودم و روتر استفاده کنند اما این استفاده موقتی است.مثلا مودم-روتر قدیمی خودتان را میتوانید به عنوان یک روتر در شبکه خانگی استفاده کنید یا برعکس فقط از کارکرد مودم استفاده کنید.
نحوه استفاده از روترها چگونه است؟
روتر ارتباط بین دو شبکه را برقرار میکند مثلا شبکه Lan محل کار شما و شبکه اینترنت، دو شبکه کاملاً مجزا هستند و برای اینکه بتوانید به شبکه اینترنت متصل شوید نیاز به روتر و مودم دارید. بدین صورت که یک کابل از مودم به روتر متصل میشود و حالا میتوانید کابل شبکه کامپیوتر خود را مستقیم به روتر وصل کنید یا اینکه یک کابل از روتر به سوییچ شبکه متصل کنید تا سیستمهای بیشتری بتوانند از اینترنت استفاده کنند.
آشنایی با انواع روترها
اکنون که صحبت از انواع روترها شد، بیایید بقیه انواع دیگر این دستگاه کاربردی و پرطرفدار را زیر ذرهبین بگذاریم.
روتر میانی (Core Router)
این روترها در قلب شبکههای بزرگ حضور دارند.از مهمترین مزیتهای این روترها میتوان به ظرفیت بالایشان در ارسال بستههای داده و مسیریابی اشاره کرد.معمولاً روترهای میانی وظیفه مسیریابی روترهای مرزی را برعهده دارند و برای کارهای تخصصیتر بسیار کاربرد دارند.
روترهای مرزی (Edge Router)
همچنین روترهای میانی شبکهای را به شبکه دیگری متصل میکنند. از دیگر کاربردهای این نوع از روتر میتوان به این موضوع اشاره کرد که بستههای داده را بین دو یا چندین شبکه مسیریابی میکند.روترهای مرزی دارای انواع بیسیم و سیمی هستند که در خانهها معمولاً مورد استفاده قرار میگیرند.
روترهای پل (Bridge \ Brouter Router)
Brouter دستگاهی است هم مانند پل عمل میکند و هم مسیریابی میکند. این به معنای آن است که این دستگاه در بین انواع روترها هم این قابلیت را دارد که مانند پلی دادهها را در بین گرههای شبکه جابهجا کند و هم مسیریابی به سیستمهای شخصی و وظایف یک روتر را انجام دهد.
روترهای پهنای باند (Broadband Routers)
این روترها برای اتصال به اینترنت پهن باند مثل مودم-روترهای خانگی و سازمانی استفاده میشود.تمامی روترهای پهنای باند دارای چندین پورت اتصال به رایانه هستند و توسط شرکتهای ارائهدهنده خدمات اینترنت پیکربندی میشوند.
روترهای پردازشگر صوت و ویدیو
این نوع روترها انواع سیگنالهای صدا، ویدیو و… را مورد پردازش قرار میدهند و در بین گرههای مختلف شبکه و اینترنت جابهجا میکنند.این نوع روترها در شبکههایی استفاده میشوند که ویدیو وارد شبکه میشود و پس از پردازش به مسیر دلخواهی ارسال و پخش یا ذخیره خواهد شد.
سخن پایانی
شما در این مقاله با روترها آشنا شدید. همچنین از کاربر و کارایی آن آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
معمولاً روترها فیزیکی هستند، یعنی سختافزاری هستند که در بخشی از شبکه قرار میگیرند.در این بین، روترهای نرمافزاری هستند و روی سرور نصب میشوند. درواقع روتر مجازی دستگاهی فیزیکی نیست و تنها برنامهای است که رفتار روترها را شبیهسازی میکند.
فرض کنید که دو شبکه مجزا از هم بخواهند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، حال چه باید کرد؟ باید یک مسیریاب بین آنها میانجیگری کند. حتی برای اتصال شبکه محلی به اینترنت هم روتر لازم است. مسیریاب ها، شبکه محلی اعم از خانگی یا اداری را از طریق مودم به اینترنت متصل میکند.